Kucharka Zen

Wpis

środa, 28 marca 2012

Domowe guacamole

guacamole   guacamole

Rozdrobnione widelcem bardzo dojrzałe awokado. Albo dwa. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ząbek rozgniecionego w prasce czosnku (chyba że ktoś, jak ja, jest na zabój zakochany w tej ostrej bulwie, wtedy dodajemy dwa mniejsze ząbki). Łyżeczka oliwy z oliwek. Szczypta sproszkowanej słodkiej papryki. Sól i pieprz. Mmm. Pasuje do pieczonego kartofla i do chilli con carne. Sprawdza się jako pasta do świeżego chleba z serem i jako dodatek do grillowanego mięsa. Klasyczny sposób użycia? Jako dip do kukurydzianych chipsów i do pokrojonych w podłużne paski świeżych warzyw. Guacamole.

 

http://zenq.blox.pl / http://krzywerysunki.blox.pl / FB - ZenQ

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
zdrowiej
Czas publikacji:
środa, 28 marca 2012 17:59

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • renfri3 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/29 22:15:22:

    A wiesz, że myślałam dziś o poszukiwaniu przepisu na guacamole?:) Ruszam do kuchni!
    Fajny blog, tylko zdradzaj, gdzie kupujesz co bardziej fikuśne produkty.

    Pozdr,

    Ola

  • zdrowiej napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/30 10:44:43:

    Ładne określenie, "fikuśne produkty" :) Dzięki za komentarz. Rzeczywiście, postaram się pisać gdzie różne rzeczy można kupić. Całe szczęście jest coraz więcej takich miejsc (ja mam taką swoją tradycyjną "trójcę", którą zaliczam kiedy jestem w centrum handlowym - sklep ekologiczny, Kuchnie Świata i delikatesy typu Alma, Bomi albo Piotr i Paweł.) Zresztą i Carrefour ma coraz fajniejszą sekcję ekologiczną i przyprawową. W ogóle chyba się zmienia na lepsze. Nawet mój narożny spożywczy zaczął sprowadzać frykasy typu kapary, makaron orkiszowy albo mleczko kokosowe.

Dodaj komentarz